Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

VOS boekhouding: Voordelen van vervangen van traditionele oplosmiddelen met veilige alternatieven van Eco-Point

Eco-Point is gespecialiseerd in het vervangen van gevaarlijke oplosmiddelen door veilige en milieuvriendelijke alternatieven. Dit heeft twee belangrijke doelen:

  1. Veilige alternatieven zonder gevaarsymbolen: Het vervangen van oplosmiddelen door producten die geen gevaarsymbolen bevatten.
  2. Reductie van oplosmiddelengebruik: Het verminderen van het totale verbruik van oplosmiddelen binnen bedrijven.

In onderstaande blog gaan we wat dieper in op de aspecten van het totale verbruik van oplosmiddelen op de solvent boekhouding ofwel VOS boekhouding (Vluchtige Organische Stoffen).

Gevaren van traditionele oplosmiddelen

Oplosmiddelen zoals aceton, MEK, ethylacetaat, thinners en remreinigers brengen aanzienlijke risico’s met zich mee. Deze stoffen verdampen snel, kunnen schadelijk zijn voor personeel en vergroten het risico op brand. Bovendien bevatten ze vaak CMR-stoffen (kankerverwekkend, mutageen en reprotoxisch), wat extra risico’s met zich meebrengt.

Voordelen van veilige vervangers

Een belangrijk voordeel van het vervangen van oplosmiddelen is de mogelijkheid om het verbruik drastisch te verminderen, soms zelfs met een factor 10. Dit is vooral van belang voor bedrijven die verplicht zijn een VOS-boekhouding  bij te houden. Deze boekhouding is verplicht in sectoren waar een bepaald volume aan VOS-houdende oplosmiddelen wordt gebruikt.

Het doel van het bijhouden van een VOS boekhouding is het beschermen van zowel het milieu als de volksgezondheid.

VOS (ook bekend als VOC, Volatile Organic Compounds) zijn organische oplosmiddelen met een laag vlampunt, die snel verdampen en daardoor zowel het milieu vervuilen als de gezondheid van werknemers bedreigen. Het bijhouden van een VOS-boekhouding is arbeidsintensief en brengt extra voorzorgsmaatregelen met zich mee. Door het gebruik van alternatieven en het verminderen van het oplosmiddelenverbruik kan de verplichting om een VOS-boekhouding bij te houden zelfs vervallen.

VOS-vrije alternatieven van Eco-Point

Eco-Point heeft al veel bedrijven geholpen om hun oplosmiddelenverbruik te verminderen.

Mooi voorbeeld is de testimonial van Pronails waar hun solventgebruik is gereduceerd van 6000 liter Ethylacetaat naar 2000 liter Natusafe. Een gevaarsymboolvrije ontvetter van Eco-Point.

Bovendien biedt Eco-Point VOS-vrije alternatieven die helemaal niet hoeven worden meegeteld in de boekhouding.

Enkele voorbeelden van deze producten zijn:

  • Remosolv Plus: Een VOS-vrij oplosmiddel dat vaak wordt ingezet als vervanger voor thinners.
  • Solvega 300: Een 100% natuurlijk oplosmiddel, ideaal als VOS-vrije ontvetter in diverse industriële ontvettingsprocessen.

Gratis testflacon

Wilt u de voordelen zelf ervaren? Vraag een gratis testflacon aan van onze producten of maak een afspraak met een van onze productadviseurs. Overtuig uzelf van de veiligheid, efficiëntie en milieuvriendelijkheid van onze oplossingen.

Safeco: 3 keer efficiënter dan ethylacetaat!

“Safeco heeft niet alleen onze efficiëntie verhoogd, maar heeft ook bewezen een duurzame oplossing te zijn die onze kosten en impact op het milieu aanzienlijk vermindert. Het is een echte gamechanger voor onze processen.” Hans van Elshout, operations manager ProNails.

Lees meer
Gevaarsymboolvrij, wat betekent dat nu eigenlijk? - Eco-Point
VOS boekhouding: Voordelen van vervangen van traditionele oplosmiddelen met veilige alternatieven van Eco-Point

In dit blog gaan we wat dieper in op de aspecten van het totale verbruik van oplosmiddelen op de solvent boekhouding ofwel VOS boekhouding (Vluchtige Organische Stoffen).

Lees meer
Ons Sustainability Report 2023!

Sustainability Report 2023: samen werken aan een groenere toekomst! Een verslag over onze dromen, onze innovaties en onze SDG’s.

Lees meer